Nieuwe horizon

We zijn weer op reis voor Inspire2Live. Jan Gerrit en ik bezoeken deze week de westcoast van Amerika waar we weer een prachtig gezelschap wetenschappers mogen ontmoeten. Nadat we vorige maand een zeer succesvolle meeting hebben gehad met 7 top research instituten in Cambridge UK waar we de Discovery Network gestart zijn, zijn we nu volle kracht vooruit aan het gaan om het enthousiasme levend te houden en de broodnodige vaart erin te houden. In Cambridge heeft de groep van 7 toppers met elkaar de basis gelegd om de komende jaren een enorme versnelling teweeg te brengen in het proces van het ontdekken en testen van innovatieve behandelingen voor kanker. Dit proces kan vele malen sneller dan nu het geval is, als er verregaand wordt samengewerkt en de beschikbare resources dus niet naast elkaar ingezet worden, maar met elkaar. Als concreet project is alvleesklierkanker gedefinieerd. Dave Tuveson uit Cambridge leidt dit project om deze zeer agressieve en dodelijke vorm van kanker aan te pakken. Alvleesklierkanker is een van de lastigste vormen van kanker met op dit moment een dramatische prognose voor verreweg de meeste patiënten. Dave is zeer gedreven om hier verandering in te brengen, samen met een aantal andere instituten in Europa en Amerika. De Discovery Network gaat hem daarbij volledig ondersteunen en andere projecten volgen snel.

Terug naar deze trip. Vrijdag hebben we een bijeenkomst van de alvleesklierkanker groep in Phoenix Arizona met de beste artsen en onderzoekers op dit gebied. Wij gaan bekijken hoe we deze groep kunnen ondersteunen om sneller en efficiënter tot oplossingen te komen. Gisteren hadden we een bijeenkomst op de Universiteit van Portland Oregon met oa. Joe Gray en Brian Druker Brian is de man achter een van de meest succesvolle nieuwe behandelingen van de laatste 10 jaar Gleevac voor CML. Hij weet als geen ander hoe belangrijk samenwerking is en waartoe het kan leiden. Joe Gray is van huis uit natuurkundige en brengt een heel frisse blik in de medische wetenschap. Joe is naar Portland gekomen afgelopen jaar omdat hier een zeer open en constructieve cultuur heerst. Brian heeft ervoor gezorgd dat de context optimaal is voor wetenschappers om zich met de echte problemen bezig te houden in plaats van met de gebruikelijke academische rompslomp. Hij heeft dankzij zijn baanbrekende werk de beschikking over veel geld van welgestelde patienten die het werk ondersteunen. We hebben met enorm veel enthousiasme de verhalen aangehoord van wat hier allemaal gebeurt. Al onze ideeën over samenwerking, multi-disciplinaire teams en open mind, worden hier in de praktijk gebracht. Geweldig om te ervaren dat alle mensen in het team volledig committed zijn aan het doel om kanker de nek om te draaien. Ze raakten niet uitgepraat en zelfs tijdens het diner ging de discussie in al zijn levendigheid door. Ook dit team heeft zich met volle energie gestort op alvleesklierkanker en gaan Dave bijstaan in de Discovery Network aanpak. Prachtig om te zien dat hier geen ego’s aan het werk zijn om perse vooraan te staan, nee veel meer de gedachte van samen strijden voor 1 doel. Dit soort ontmoetingen geven zoveel energie, dat is ongelooflijk. telkens als we weer wetenschappers ontmoeten die het echt anders willen en gaan doen, groeit de wetenschap dat onze missie gaat slagen. Natuurlijk zijn we er nog niet, maar elke stap is een stap dichter bij de oplossing. Het combineren van de allerbeste wetenschap, met een bezieling die hartverwarmend is, gaat het verschil maken. De onoverwinnelijke combinatie van hoofd, hart en handen (weten, willen en doen). De komende dagen gaan we nog prachtige nieuwe stappen maken.

Dit bericht is geplaatst in Belevenissen. Bookmark de permalink.

3 Reacties op Nieuwe horizon

 1. Arend schreef:

  Ontzettend veel succes tijdens deze Westcoast-trip! De energie druipt bijna uit mijn Samsung bij het scrollen van jouw blog.
  Groet, Arend
  Ps: ik krijg constant honger/dorst bij het zien van de foto’s op twitter….:-)

 2. Ed schreef:

  Hallo Coen,

  Wat gaaf dat ze zo goed bezig zijn, veel plezier..

  Ed galesloot

 3. Herold HISSINK schreef:

  Perfect om te lezen dat vooruitgang op medisch gebied even niet geleid wordt door persoonlijke ego’s en zakelijke belangen, maar door menselijk gevoel en verstand. Dat brengt tenminste het beste in mensen naar boven. Hulde! Goed dat inspire2live de boel opjut. Zet hem op jongens.

  Herold

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *