Coen van Veenendaal

Geboren in Scheveningen in 1964
Sinds 1989 gelukkig getrouwd met Hester
Vader van 3 prachtige kinderen; Tim, Tess en Bram

 

Coen van Veenendaal

Foto: Jannemieke Fotografie

Jeugd
Ik ben opgegroeid in een harmonieus nest. Mijn jeugd was zorgeloos en de brede interesse zowel op maatschappelijk als religieus vlak van mijn ouders werd me met de paplepel ingegeven. Van jongs af aan heb ik mijn eigen weg mogen zoeken en werden niet snel beperkingen opgelegd in wat wel en niet mocht. Dat dit niet altijd de meest optimale keuzes tot gevolg had, mag duidelijk te zijn, maar de boodschap was altijd: ‘het was wel jouw keuze’. ‘Zelfstandig onderzoek naar de waarheid’, dat was de belangrijkste les die mijn ouders me meegaven. ‘Je kunt bij iedereen te rade gaan, maar jij bepaalt wat waar is voor jezelf en je kunt dan ook niet naar een ander wijzen als het misgaat’.

Grote leiders
Als kind al was ik gefascineerd door de verhalen van grote leiders. Mensen die staan voor hun geloof/overtuiging onafhankelijk van de heersende mening. Ik verslond de verhalen van de opstandelingen ten tijde van de Franse Revolutie en droomde van zoveel daadkracht om datgene waar ikzelf in geloof na te jagen.
Toen in 1982 de film over het leven van Gandhi verscheen, was ik helemaal in de ban van zoveel kracht en daadkracht. Wat geweldig als iemand zo sterk kan staan in zijn overtuiging dat er iets moet veranderen, dat iets onrechtvaardig is ondanks dat vrijwel iedereen zich erbij neerlegt. Ergens in me leefde de wens ook op die manier te leven voor datgene waar ik in geloof. Natuurlijk ben ik, opgegroeid in de Nederlandse cultuur, een kind van Calvijn. ‘Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’ en ‘steek je kop niet boven het maaiveld uit, anders wordt hij eraf gemaaid’ zijn gezegdes die bijna onvermijdelijk een impact op een mens hebben.

Anders zijn
Als kind had ik het boek van Paul Biegel ‘Ik wou dat ik anders was’ als een soort levensles ter harte genomen waardoor ik toch telkens op zoek ging naar een andere manier van werken en denken dan de omgeving mij probeerde voor te schrijven. Iets wat me zowel in mijn schooltijd als later in het bedrijfsleven regelmatig op ‘fronsende wenkbrauwen’ is komen te staan. Mijn eigenwijsheid en onafhankelijkheid werden lang niet altijd als deugd gezien en non-conformisme kan gemakkelijk als lastig en irritant ervaren worden, naast dat het ook vele mooie en creatieve aspecten heeft. Je kunt je afvragen of je lijdt onder of dat je leidt met je eigenheid? Hier staat bewust keuze en niet vraag omdat ik ervan overtuigd ben dat ieder mens de keuze heeft of hij leidt of lijdt. De vraag is meer of je bereidt bent om de verantwoordelijkheid die dat met zich meebrengt te dragen, als een lust ervaren in plaats van een last.
Ik heb het nooit als een last ervaren.

Eigen weg zoeken
Ik koos altijd graag mijn eigen weg en dat was lang niet altijd de gemakkelijkste. Na mijn middelbareschooltijd werd ik vier keer uitgeloot voor de studie geneeskunde. In plaats van bij de pakken neer te zitten, ben ik gaan werken in de farmaceutische industrie waar ik in zeven jaar een prachtige carrière opbouwde. De laatste twee jaar was ik international product manager vanuit het hoofdkantoor van het bedrijf in Zweden.
Na terugkeer in Nederland in 1994 ben ik bij SARV Business Consultancy & Training gaan werken waar ik het vak van trainer heb geleerd. Ik geniet met volle teugen van dat prachtige vak dat ik inmiddels al vele jaren met veel plezier uitoefen. Vele trainingen en binnen- en buitenland op het gebied van commercie en leiderschap heb ik mogen begeleiden. Van 1997 tot 2012 ben ik mede-eigenaar van SARV geweest wat het nog boeiender maakte om ook als ondernemer bezig te zijn.

Nieuwe grenzen opzoeken
In 2005 ben ik gestart met Alpe d’HuZes wat een prachtige nieuwe dimensie heeft gegeven aan het begrip grenzen verleggen. In 2010 is er een internationale dimensie toegevoegd aan het succes van Alpe d’HuZes met de patient advocacy organisatie Inspire2Live. Inspire2Live, waar ik ook mede oprichter van ben, heeft de ambitie opgepakt om binnen 10 jaar kanker tot een beheersbare ziekte te maken. Met mijn grenzeloze enthousiasme heb ik de hele wereld over gereisd om wetenschappers de handen ineen te laten slaan en door het delen van data, kennis en inspiratie, het onmogelijke mogelijk te maken. Vanaf 2012 heb ik vele individuen en organisaties geïnspireerd om de eigen grenzen op te zoeken en de eigen dromen waar te maken. Ook in het bedrijfsleven word ik nog regelmatig gevraagd om zijn bezieling te delen met organisaties en bedrijven te helpen de eigen bezieling weer te vinden. Dit leidt tot hele inspirerende trajecten.

Coen van Veenendaal in NCRV programma Altijd Wat