Coen van Veenendaal

Geboren in Scheveningen in 1964
Sinds 1989 gelukkig getrouwd met Hester
Vader van 3 prachtige kinderen; Tim, Tess en Bram

 

Coen van Veenendaal

Foto: Jannemieke Fotografie

Jeugd
Coen groeit op in een harmonieus nest. Zijn jeugd was zorgeloos en de brede interesse zowel op maatschappelijk als religieus vlak van zijn ouders werd hem met de paplepel ingegeven. Van jongs af aan heeft hij zijn eigen weg mogen zoeken en werden niet snel beperkingen opgelegd in wat wel en niet mocht. Dat dit niet altijd de meest optimale keuzes tot gevolg had, mag duidelijk te zijn, maar de boodschap was altijd: het was wel jouw keuze. Zelfstandig onderzoek naar de waarheid. Dat was de les die zijn ouders hem meegaven. Je kunt bij iedereen te rade gaan, maar jij bepaalt wat waar is voor jezelf en je hebt dan ook geen excuus als het misgaat.

Grote leiders
Als kind al was Coen gefascineerd door de verhalen van grote leiders. Mensen die staan voor hun geloof/overtuiging onafhankelijk van de heersende mening. Hij verslond de verhalen van de opstandelingen ten tijde van de Franse Revolutie en droomde van zoveel daadkracht om datgene waar je in gelooft na te jagen.
Toen in 1982 de film over het leven van Gandhi verscheen, was hij helemaal in de ban van zoveel kracht. Wat geweldig als iemand zo sterk kan staan in zijn overtuiging dat er iets moet veranderen, dat iets onrechtvaardig is ondanks dat vrijwel iedereen zich erbij neerlegt. Ergens in hem leefde de wens ook op die manier te leven voor datgene waar hij in gelooft. Natuurlijk is hij, opgegroeid in de Nederlandse cultuur, ook een kind van Calvijn. ‘Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’ en ‘steek je kop niet boven het maaiveld uit, anders wordt hij eraf gemaaid’ zijn gezegdes die bijna onvermijdelijk een impact op een mens hebben.

Anders zijn
Als kind had hij het boek van Paul Biegel ‘Ik wou dat ik anders was’ als een soort levensles ter harte genomen waardoor hij toch telkens op zoek ging naar een andere manier van werken en denken dan de omgeving hem probeerde voor te schrijven. Iets wat hem zowel in zijn schooltijd als later in het bedrijfsleven regelmatig op ‘fronsende wenkbrauwen’ is komen te staan. Zijn eigenwijsheid werd lang niet altijd als deugd gezien en non-conformisme kan gemakkelijk als lastig en irritant ervaren worden, naast dat het ook vele mooie en creatieve aspecten heeft. Je kunt je afvragen of je lijdt onder of dat je leidt met je eigenheid? Hier staat bewust keuze en niet vraag omdat Coen ervan overtuigd is dat ieder mens de keuze heeft of hij leidt of lijdt. De vraag is meer of je bereidt bent om de verantwoordelijkheid die dat met zich meebrengt te dragen, als een lust ervaren in plaats van een last.
Coen heeft het nooit als een last ervaren.

Eigen weg zoeken
Coen koos altijd graag zijn eigen weg en dat was lang niet altijd de gemakkelijkste. Na zijn middelbareschooltijd werd hij 4 keer uitgeloot voor de studie geneeskunde. In plaats van bij de pakken neer te zitten, is hij gaan werken in de farmaceutische industrie waar hij in 7 jaar een prachtige carrière opbouwde. De laatste twee jaar was hij international product manager vanuit het hoofdkantoor van het bedrijf in Zweden.
Na terugkeer in Nederland in 1994 is Coen bij SARV Business Consultancy & Training gaan werken waar hij het vak van trainer heeft geleerd. Hij genoot met volle teugen van dat prachtige vak wat hij gedurende 18 jaar met heel veel plezier heeft gedaan. Vele trainingen en binnen- en buitenland op het gebied van commercie en leiderschap heeft hij mogen begeleiden. Sinds 1997 was Coen tevens mede-eigenaar wat het nog boeiender maakte om ook als ondernemer bezig te zijn.

Nieuwe grenzen opzoeken
In 2005 Is Coen gestart met Alpe d’HuZes wat een prachtige nieuwe dimensie heeft gegeven aan het begrip grenzen verleggen. In 2010 is er een internationale dimensie toegevoegd aan het succes van Alpe d’HuZes met de patient advocacy organisatie Inspire2Live. Inspire2Live, ook mede opgericht door Coen, heeft de ambitie opgepakt om binnen 10 jaar kanker tot een beheersbare ziekte te maken. Met zijn grenzeloze enthousiasme inspireert hij over de hele wereld wetenschappers om de handen ineen te slaan en door het delen van data, kennis en inspiratie, het onmogelijke mogelijk te maken. Vanaf 2012 heeft Coen vele individuen en organisaties geïnspireerd om de eigen grenzen op te zoeken en de eigen dromen waar te maken. Ook in het bedrijfsleven wordt Coen nog regelmatig gevraagd om zijn bezieling te delen met organisaties en bedrijven te helpen de eigen bezieling weer te vinden. Dit leidt tot hele inspirerende trajecten.

Coen van Veenendaal in NCRV programma Altijd Wat