Recensies

Bij toeval kwam ik op internet tegen dat Coen van Veenendaal (oprichter Alpe d’HuZes) een seminar organiseerde waarin hij het gedachtegoed van Alpe d’HuZes vertaalde naar je eigen dagelijkse leven. Waarvoor leef je nu eigenlijk?
Vrij snel daarna zat ik met mijn collega’s in een mooie bosrijke locatie in Doorn, onder leiding van Coen en Mark Verhees na te denken over onze dromen. En nog veel belangrijker, waarom we die niet invullen. Dromen….. Gedurende de dag nam Coen ons mee in een proces waarin we langzaam maar zeker onze echte dromen onder ogen zouden komen.
De hele dag maakte indruk op iedereen, de groep collega’s kwam dichter bij elkaar en deelden dromen en emoties met elkaar. De dag had vele hoogtepunten.. Het aannemen van de houding van één van je mooiste herinneringen, het nadenken in de zon over je mooiste droom, de arm van een collega over je schouder. Maar het schrijven van de brief aan jezelf met die mooiste droom maakte op mij het meeste indruk. Deze brief viel een paar maanden later op de mat. Had ik er niets mee gedaan en dus een schuldgevoel? Of had ik al stappen gezet richting het vervullen van de droom?
Het was een dag om nooit te vergeten, het was een dag die je met beide benen op de grond zet maar tegelijk ook laat vliegen. En de dag erna? Dat was de dag dat ik de eerste stappen zette om mijn droom te realiseren!

Naar aanleiding van het seminar heb ik een blog geschreven
Rob Kuijpers, Achmea

22 april 2013. Mijn seminar Grensverleggend Leven. Een dagje Coen van
Veenendaal, Mark Verhees en een aantal andere deelnemers die ik niet ken,
samen op zoek naar je angsten en verlangens, je eigen ik en vooral je eigen
mogelijkheden. Via Kim, een vriendin van ons die ook mee zou gaan ben ik
uitgenodigd voor deze dag. Het is niet iets waar ik me zelf spontaan zou
voor hebben opgegeven; ondanks dat ik vrij open ben vind ik delen van je
emoties in een groep lastig. Daarbij komt nog een stukje onbekendheid. Wat
gaan we doen? Skippyballend de kamer door zingen of toneelstukjes..?
…mmm… Ik kende Coen al een beetje via Alpe d’HuZes waar ik zelf ook deel
van uit maak en had daarom vertrouwen dat het goed zou komen.
Dat bleek eigenlijk ook al de eerste 5 minuten. De hartelijkheid en openheid
waarmee we ontvangen werden was direct ontspannend. Helaas konden een aantal
mensen niet waardoor de groep op 6 deelnemers bleef steken. Gelukkig voor
mij (en de anderen denk ik) want dit maakte de dag extra persoonlijk en
diep. Er was uitgebreid tijd voor kennismaking en tijdens deze kennismaking
ontstond direct een interactief gesprek tussen ons allemaal; onze
raakvlakken op emotioneel niveau blijken uiteraard een binder, uiteindelijk
heeft iedereen zijn of haar innerlijke worstelingen. Coen en Mark lieten ons
nadenken over simpele essentiële zaken in het leven en wat we er mee doen.
Halen we er uit wat er in zit? Het toepassen van 6 principes in je dagelijks
leven die je verder kan brengen dan dat je ooit voor mogelijk had gehouden!
Eén van die principes is het loslaten van je angsten, je niet er door laten
leiden. Met een oefening waarbij je je moeten laten vallen en volledig
vertrouwen op de anderen gaf ik me over, iets wat ik waarschijnlijk nooit
eerder gedaan heb. Deze oefening maakt emotioneel veel los bij anderen, bij
mij gaf dit een enorme kick, een boost van zelfvertrouwen! Hoe bijzonder was
het om te merken dat zeker na deze oefening een bijzondere verbondenheid
ontstaan was in de groep. Het was een dag die je niet vaak meemaakt, een
dag die ook nog eens knap uitliep maar dat vond niemand erg. We hadden
allemaal een unieke ervaring beleefd.
Verandert deze dag je leven? Er gaat voor mij geen dag voorbij zonder dat ik
niet aan deze dag denk of dat ik de 6 principes in mijn achterhoofd gebruik
om mijn dagelijkse beslissingen te nemen. Mijn instelling is zeker veranderd
en het mooie is, ik steek er anderen mee aan. Het geeft een bijzonder gevoel
om meer te geloven in jezelf, meer overtuigd te zijn van je kunnen en op die
manier te kunnen bijdragen aan anderen. Coen en Mark zijn bijzondere mensen.
Je zou bijna niet geloven dat zij zoveel te bieden hebben en zo veel aan
anderen willen geven, maar toch is het zo. En ik ben blij dat ik daar mee
heb kennis mogen maken!

Marco Flaman

Veel van de dingen die we doen in het leven, worden voor een groot deel bepaald door de angsten die we bewust en onbewust hebben. Wat nu als die angsten er niet zouden zijn? Wat zou je dan doen met je leven? In maart 2013 heb ik deelgenomen aan het seminair ‘Grensverleggend Leven’, gegeven door Coen van Veenendaal. Tijdens het seminair leerde ik welke angsten ik heb, wat ze voor mij betekenen, maar vooral hoe je deze angsten kunt loslaten om zo grensverleggend te kunnen leven. Door de kleine groep, prachtige ambiance en de inspirerende verhalen van Coen en de overige deelnemers werd het een zeer bijzondere dag, die nog steeds nadreunt.
Hoe zou jij leven als je geen grenzen zou kennen?

Laurens van Hees

Een prachtige dag, waar ik geïnspireerd werd door de passie van Coen en Mark. Een dag waar ik de kracht in mezelf, mijn eigen talenten, dromen en passie vond. Een dag waar ik mijn grenzen verlegde, maar bovenal een dag waar ik nieuwe energie kreeg en de regie over mijn leven weer terugpakte. Ik kan iedereen deze dag echt van harte aanbevelen, voor mij was het een dag waar ik nog vaak aan terugdenk.
Rinske Noordhoek


De gevolgen van een seminar met Coen

Ruim een jaar geleden had ik een geweldige droom. Het opzetten van een guesthouse in Senegal om met de winst de bevolking te kunnen helpen met mini-kredieten en andere projecten.
Alles zat mee. Er kwam zelfs een huis, waterleiding, douche en toilet. Geweldig.
Eenmaal terug in Nederland bekroop mij de twijfel. Waar ben ik mee bezig? Het is een idioot plan. Ik ben al 58, wie gaat er nu op die leeftijd iets nieuws en vooral iets onzekers starten. Dom, dom, dom. En als ik dan ziek word? En levert het wel voldoende op voor mezelf om van te leven? Straks leef ik ook in armoe en kan ik niet meer naar mijn kinderen in Nederland. Ik zoek wel werk in Nederland.
Toen kwam, na een jaar van weinig doen, steeds minder doen en me doods voelen,het wonder “Coen” op mijn pad. Op 3 maart 2010 volgde ik zijn seminar “grensverleggend leiderschap”.
Eerste vraag: schrijf zonder na te denken op wat je nu zou doen in de wetenschap dat je nog maar twee jaar te leven heb. Mijn onmiddellijke antwoord was: naar Afrika gaan. Reactie? Schrik!! Ik had toch mijn besluit genomen??!!
Tot mijn grote verassing hoorde ik even later dat al mijn argumenten om het niet te doen zeer realistisch waren EN een manier om mijn droom niet te hoeven verwezenlijken. Tweede shock. Ik had alles zo goed doordacht toch??!!

Stap voor stap werd mijn hele mechanisme, om niet door te gaan met het idee Afrika, blootgelegd, op zo’n manier dat voor mij begrijpelijk en hanteerbaar werd. Ik kreeg het inzicht dat mijn geest me helpt datgene te realiseren wat ik wil, negatief en positief. Laat ik me leiden door angst dan vind ik zeer realistische argumenten om iets niet te doen. Laat ik me leiden door grootsheid en vermogen dan vind ik (in de ogen van de buitenwereld vaak onrealistische) argumenten om het wel te doen.
Resultaat van één dagje Coen – ik ga naar Afrika om mijn droom te verwezenlijken.
Angst hoort bij de stap je droom te gaan verwezenlijken, hoorde ik in mijn hoofd toen ik de volgende ochtend tetsend van de zenuwen op de bank zat. Ook die uitspraak was dus waar. Dezelfde dag nog ben ik begonnen aan de website. Heb ik iemand gevonden die me gaat helpen een wervende tekst te maken. Komt iemand me helpen met een businessplan en heb ik contact gehad met iemand in Gambia die een dergelijk project runt.
Vandaag, de tweede day after, voel ik weer mijn enthousiasme van een jaar geleden. Ik bruis weer en heb zin om van alles tegelijkertijd aan te pakken.
Coen – bedankt. Wat ben je inspirerend mens en wat zou de wereld er prachtig uitzien als meer mensen de moed vonden om datgene te doen waar hun hart naar uitgaat. Geef seminars!! Roep het van de daken!! Kom op TV met een inspiring programma!! Ga alstublieft door.

Yvon Salié, initiatiefneemster guesthouse Senegal

Weer een seminar over Leiderschap? Pffffffffffffffffffff. Dat gevoel komt bij heel veel mensen op natuurlijk, bij wéér een seminar over het thema Leiderschap. Niet zo vreemd, want er is natuurlijk al een immens aanbod aan seminars, congressen, coaching, video’s en trainingen over vormen van (persoonlijk) leiderschap.
Of ‘Grensverleggend Leiderschap’, zoals Coen van Veenendaal zijn seminar noemt. Zelf ben ik bovendien bepaald ervaren met programma’s, seminars en trainingen rond dit thema, en juist dáárom heb ik besloten deze testimonial te schrijven.
Coen is er namelijk in geslaagd om mij samen met nog zo’n 30 andere mensen die allemaal heus wel eens met dit themabijltje hebben gehakt bij hun (eigen) bedrijf of instelling, een volle dag lang écht te boeien. Behalve dat Coen een zeer enthousiasmerende spreker is, dat heeft hij van nature, heeft hij voor een 1-daagse bijeenkomst als deze een volwaardige en inspirerende mix van beleving en zelfontwikkeling gevonden.
Die mix bestaat uit een goede theoretische onderbouwing, ruim voldoende praktijkvoorbeelden en een keiharde validering voor zijn stellingen vanuit zijn eigen bewezen grensverleggende activiteiten met Alpe d’HuZes, en de 6 succesprincipes hiervan. Verder is er goede praktische oefenstof, zowel individueel als met de groep, en ruimte voor dialoog en weerwoord. Ook met 30 mensen als gehoor.
Pffffffffffff. Maar dit keer van ‘knap hoor’ en zeer zeker de moeite waard om zelf te gaan ervaren!

Freek Paludanus, Opteamise.

Tegenwoordig vallen de uitnodigingen voor seminars over ‘leiderschap’ als rijpe appelen uit de boom. De meeste verdwijnen al snel in de prullenbak. Maar dat gebeurde niet bij de uitnodiging voor een seminar van Coen van Veenendaal over ‘Grensverleggend leiderschap’. Dit zou iets bijzonders worden, dat niet gemist mag worden. En daar was ieder woord waar van, zo bleek achteraf.
Wat belemmert ons om leiding te nemen in dat wat we werkelijk willen na te streven? Herhaaldelijk werd in kleine break-outs besproken wat onze persoonlijke idealen en belemmeringen zijn in het realiseren van onze dromen. Een zes-tal krachtige principes gaf ons inzicht in hoe we die dromen kunnen bereiken
Dit werd mooi geïllustreerd aan de hand van het voorbeeld van Alpe d’Huzes. Zes keer die vreselijke berg op, dat kan helemaal niet. Laat staan 7 of 8 keer.
Maar het kan dus wel. Het leed dat de vreselijke ziekte kanker aanricht is enorm, bij zowel de zieken als bij familie en vrienden. De wens om deze ziekte te bestrijden maakt erg veel energie los bij mensen. Als je die energie bundelt door heel veel mensen met hetzelfde ideaal of dezelfde droom samen te brengen ontstaat zo veel energie, dat het onmogelijke mogelijk wordt. Als je maar de juiste ‘drives’ aanspreekt, dan is er ineens heel veel mogelijk. En dat is wel een van de mooiste lessen van dit seminar: verleg je grenzen en streef naar het onmogelijke. Je zult zien dat je dan veel verder komt dan je voor mogelijk had gehouden.

Robbert Bakker, Managing Director Ziggo Business to Business

Het seminar ‘Grensverleggend leiderschap is uitstekend opgebouwd. De balans tussen de geboden werkvormen maakt het tot een bijzonder boeiend geheel. De opbouw is uitstekend je merkt/voelt dat het ’spannend voor je gaat worden’, maar je krijgt langzaam de kans om via ‘weerstand’ naar ‘actie’ te komen.
Het programma is dus prima in orde, maar zonder klik met degene die het seminar leidt, kom je daarmee alleen niet in beweging. Over dat punt kan ik kort zijn: de prima didactische en sociale vaardigheden van Coen van Veenendaal maken het af. Hij laat je uitspreken, zet waar nodig kanttekeningen, benadert zaken vanuit verschillend perspectieven, blijft respectvol maar daagt je wel uit concreet een stap te zetten. Dit alles op ‘natuurlijke wijze’ zodat er geen bedreiging optreedt en je zelfvertrouwen toeneemt om denk- en actiestappen te zetten.
Eén onderdeel waar ikzelf met ‘veel plezier’ op terug kijk is het sprekende voorbeeld over hoe Coen zelf van idee naar uitvoering is gekomen. Hij illustreerde dit aan de hand van de Alpe d’HuZes actie en wat dit doet met mensen. Dit verhaal beroerde mij. Daarnaast werd Coen hierdoor nog congruenter. Behalve een goede spreker, met een aansprekende filosofie ook een kerel die zijn filosofie in praktijk heeft gebracht!

Dinant Kamphuis, HR manager Sitech Services

Recentelijk kreeg ik een uitnodiging voor het seminar Grensverleggend Leiderschap. Hoewel ik vrij sceptisch was heb ik me toch ingeschreven.
Het seminar bleek wel degelijk grensverleggend te zijn. Geen standaard quotes of oefeningen, maar ‘grensverleggende’ voorbeelden en vragen te over voor de deelnemer. Hier stel je je meerdere malen zelf de vraag, hoe grensverleggend ben ik nu eigenlijk zelf?
Een dag waar je niet alleen met plezier op terugkijkt, maar ook de wetenschap meekrijgt dat het toch allemaal ook even iets anders kan.

Johan van der Waal, directeur CP-ICT

Coen van Veenendaal en ik kennen elkaar heel erg goed. Ik heb Coen
meer dan 100 keer horen en zien presenteren. Toch is Coen met zijn
aanstekelijk enthousiasme en motiverende woorden in staat om ook mij
nog te beroeren en in beweging te krijgen tijdens zijn seminar. Coen
heeft de gave van het woord, maar nog belangrijker: de gave van de
inspiratie. Hij verandert je leven ten goede!

Peter Kapitein, Ambassadeur DNB en Alpe d’HuZes

‘Grensverlegggend leiderschap’, vertrekpunt voor verder leven
Op 16 oktober 2009 was ik aanwezig bij Coen’s seminar om van dromen werkelijkheid te kunnen maken.
Dit klinkt pretentieus, is het wellicht ook, maar ik ken Coen gelukkig al langer: hij heeft hier echt grensverleggende ideeën en voorbeelden over.
Gedurende het seminar is een mooie mix aan theorie en praktijk gevonden.
Theorie over hoe je zelf sturing kunt geven aan je eigen ontplooiïng, welke leiderschap je daarvoor nodig hebt.
Aan welke voorwaarden (bijvoorbeeld volgens Maslow) voldaan moet zijn voor je aan zelfontplooiïng kunt werken.
En wat de definitie van ‘leiderschap’ eigenlijk is.
Voor mij gaat het daarbij vooral over het stellen van doelen en de lef hebben deze doelen te willen halen. Neem verantwoordelijkheid en maak de beweging!
Binnen Alpe d’HuZes, het zesmaal op 1 dag op de racefiets gesponsord beklimmen van Alpe d’Huez om onderzoek te verrichten naar kanker met als doel deze ziekte in 10 jaar van dodelijk naar chronisch te krijgen, weten we al langer dat je gewoon moet starten met bewegen om doelen (grote doelen) te realiseren.
Dit fantastische voorbeeld wordt toegelicht aan de hand van een aantal succes-principes.
Principes als groot durven zijn, onbaatzuchtig, onafhankelijk, dromen, afzien en vertrouwen.
Neem verantwoordelijkheid, start met het stellen van doelen die voldoen aan bovenstaande principes en ga ervoor!
Het nadenken en met (vreemde) mensen praten over dromen en doelen is al mooi tijdens deze dag, maar de belofte die je jezelf en de mede-deelnemers doet ter afsluiting maakt het helemaal af.
De leiderschap in actie, de droom die ik me voorstel, het gevoel dat die droom me geeft en de wetenschap dat ik ook weet welk gedrag ik ga vertonen om het doel te halen, maakt deze dag heel erg waardevol voor mij.
Coen: dankjewel en ga vooral zo door en geef dit gevoel aan nog veel meer mensen. Iedereen verdient dit.

Jurriaan Callenbach, Logica

Ik dacht dat ik redelijk voor ogen had wat ik wilde doen met mijn verdere leven. Net 6 maanden gefietst door Zuid Amerika, dus alle tijd gehad om daar over na te denken dacht ik zo.
De uitkomst van dit seminar is toch iets anders gelopen als dat ik had voorgesteld. In positieve zin dan.
Mijn dromen bestonden eruit dat ik een boek wilde schrijven en lezingen wilde gaan geven over onder andere mijn fietsreis. Maar dat ik nu een stichting ga oprichten om kansloze kinderen wereldwijd een betere toekomst te bieden. Daar heb ik heel in de verte wel eens over nagedacht, maar ook weer heel snel losgelaten. Dat kan ik toch niet! Wat zal iedereen er wel niet van denken? Veel te veel werk! Etc., etc.
Maar nu zit ik heel binnenkort dus bij de notaris. En ga ik het toch gewoon met volle overtuiging DOEN.
Ik heb me zitten afvragen wat me nou juist zo geraakt heeft deze dag.
Het is niet 1 punt. Het is een combinatie.
De combinatie van het aanstekende enthousiasme van Coen. Er is niets gespeeld aan. Het is echt en puur zoals hij daar voor de groep staat.
Het is ook de eenvoud. Geen ingewikkelde theorieën. Maar wel recht toe, recht aan de confrontatie aangaan met jezelf en je eigen beperkingen die je proberen tegen te houden. En daar serieus mee aan het werk te gaan.
Maar het is ook de inbreng van de overige deelnemers. Samen werken we onze dromen verder uit, zijn we kritisch naar elkaar en stimuleren we elkaar.
Aan het eind van de dag stond ik onverwachts zelf voor de groep om mijn droom en om mijn idee van de 1% stichting voor te leggen. Applaus was het resultaat.
En trots, vol energie en inspiratie ging ik met een brede glimlach op weg naar huis. Als leider van mijn eigen leven.

Dirk van Asselt, Freelance Journalist