Een jaar later….

Understanding Health…. een jaar later…

Ruim een jaar geleden ben ik met drie mensen van start gegaan met het programma Understanding Health. De zoektocht naar gezondheid. Al vele jaren heb ik mij ingezet voor de zoektocht naar effectievere behandelingen voor kanker en de laatste jaren ook voor de ziekte van Lyme. Betere behandelingen door effectiever samen te werken binnen een gefragmenteerde wetenschappelijke gemeenschap. Wat me echter is opgevallen is dat er maar heel weinig echte progressie gemaakt wordt. Jazeker zijn er telkens grote verwachtingen van spectaculaire wetenschappelijke vindingen, maar in de praktijk blijkt vaak dat de werkelijke winst voor patiënten maar heel beperkt is, vaak uitgedrukt in maanden extra levensverwachting. Natuurlijk is iedere winst belangrijk en is van onschatbare waarde, maar echte hoop is er nog steeds niet voor een groeiend aantal (chronisch) zieke patiënten.

Is hoop gerechtvaardigd? Als je naar de statistieken kijkt, dan worden we met z’n alleen eerder zieker dan gezonder. De gemiddelde 65 jarige slikt 8 geneesmiddelen om symptomen te onderdrukken of om de bijwerkingen van geneesmiddelen te onderdrukken. De gezondheidszorg zou beter ziektezorg kunnen heten want vrijwel alles is gericht op het bestrijden van (symptomen van) ziekte en niet op het bevorderen van gezondheid.

Ik ben al een tijdje met het concept ‘gezondheid’ aan het stoeien. Wat is ziekte? wat is gezondheid? Word je weer gezond als je de (symptomen van) ziekte bestreden hebt? Belangrijke vragen, zeker in het licht van al die inspanningen om ziekte te bestrijden. De vraag die ik me gesteld heb is: Is ziekte niet slechts de afwezigheid van gezondheid? Ofwel, als je iemand die ziek is weer gezond maakt, houdt de ziekte dan op? Zoals donker slechts de afwezigheid van licht is en niet iets op-zichzelf-staand. Een interessante vraag maar wel eentje met vergaande consequenties.

Met drie mensen, die elk behoorlijk ziek waren (verre van gezond) ben ik de uitdaging aan gegaan om een jaar intensief, zowel individueel als met elkaar, te werken aan het bevorderen van gezondheid. Met als gedachte dat een gezond persoon veel beter weerstand kan bieden middels een optimaal werkend immuunsysteem tegen willekeurig welke ziekteverwekker. Een zeer uitdagend project! De tocht die we met elkaar hebben afgelegd was intens, leerzaam, uitdagend, frustrerend, boeiend, inspirerend en uitermate succesvol. We zijn allemaal enorm geïnspireerd geraakt door de mogelijkheden die we onderweg vonden.

De start van de zoektocht is het ontdekken van de oorzaak van het gebrek aan gezondheid. Niet zozeer de focus op de symptomen van de ziekte, maar de oorzaken. Zoeken op 5 niveaus;

  • fysiek
  • emotioneel
  • mentaal
  • relationeel
  • spiritueel

Een indringende zoektocht, maar eentje die minder moeilijk bleek dan gedacht. Vervolgens is er het nemen van stappen die weer tot gezondheid moeten leiden, ofwel de oorzaken wegnemen. Dat is een veel lastigere exercitie gebleken dan verwacht. Verandering van gedrag, van overtuigingen, van gewoontes etc. Ingrijpende processen die veel verder gaan dan het innemen van medicijnen. Ik heb met ongelooflijk veel bewondering deze zoektocht, deze reis naar gezondheid mogen volgen en begeleiden. Ieder moet z’n eigen pad bewandelen, z’n eigen keuzes maken, z’n eigen demonen in de ogen zien. Het met elkaar optrekken was daarbij heel erg belangrijk omdat het elkaar steunen essentieel is om de lastige momenten door te komen.

Een jaar vliegt voorbij en ieder van de deelnemers heeft enorme stappen gezet. Is het nu klaar? Nou nee, gezondheid is geen statisch gebeuren, Understanding Health is een levenslange zoektocht. Telkens zijn er uitdagingen op onze weg die ons van gezondheid af leiden. Telkens is het zaak scherp te blijven en goed naar de signalen van je eigen lichaam te luisteren. Ons interne kompas is namelijk best heel gevoelig en accuraat alleen net als elk instrument, als je alle signalen dat het geeft negeert, moet je niet raar staan te kijken, dat je op de verkeerde plek uitkomt. Als de waarschuwingslampjes in je auto gaan branden, is het verstandig om naar de garage te gaan anders sta je snel langs de kant van de weg. Als ons lichaam signalen geeft (pijn, vermoeidheid, koorts etc) vinden we dat maar lastig, gooien en wat pijnstillers of oppeppers tegenaan en razen voort. En dan vinden we het raar dat het motortje het op een gegeven moment niet meer doet….

Inmiddels ben ik weer een nieuwe groep aan het opstarten. De belangrijkste voorwaarde voor succes is een absolute wil om er alles aan te willen doen om weer gezond te worden. Dat klinkt als een open deur, maar de praktijk leert dat we vaak vaster zitten aan gewoontes dan we ons realiseren.

Voor meer informatie: https://www.coenvanveenendaal.nl/understanding-health/

Dit bericht is geplaatst in Belevenissen, Blog. Bookmark de permalink.

1 Reactie op Een jaar later….

  1. Ans Cornelissen schreef:

    Interessant blog!!!!
    Veel succes met de volgende groep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *