Geluk

GELUK

Soms kan het me zomaar ineens overvallen,Jaap Bressers een ongelooflijk geluksgevoel. Het gevoel dat ik werkelijk ‘on top of the world’ gelukkig ben. Ik gebruik bewust het woord ‘overvallen’ want ineens is het er. Natuurlijk kan ik het gevoel gaan analyseren en me bedenken waar het vandaan komt, of het wel reëel is, of hoe ik het vast kan houden. Maar meestal geniet ik er gewoon intens van.

Van de week luisterde ik ademloos naar een presentatie van Jaap Bressers. Jaap is een sprankelende, levenslustige en zeer positieve jonge man die door een onfortuinlijk zwemongeval vrijwel geheel verlamd is geraakt. Hoewel zijn lichaam verre van optimaal functioneert, merk je daar bij het luisteren naar Jaap helemaal niets van. Wat een energie, wat een levensvreugde, maar vooral wat een levenswijsheid. Jaap gaf het veel gebezigde ‘Je bepaalt niet wat er op je afkomt, maar wel hoe je ermee omgaat’ nieuwe inhoud. Hij voegde eraan toe: “Je levensgeluk wordt bepaald door hoe je met tegenslagen omgaat.” Met een indringende blik keek hij de zaal in en zei: “Ieder van jullie heeft dingen meegemaakt in je leven, waar ik niet mee zou willen ruilen!”. Wow, want dat is natuurlijk heel heftig uit de mond van iemand die iets heeft meegemaakt wat voor velen de ultieme nachtmerrie is. Maar hij heeft natuurlijk gelijk. Waarom zou je erg, erger ergst-lijstjes maken. Het heeft geen zin na te denken over wat je wel en niet hoopt mee te maken. Het gaat erom dat je het beste maakt van de beproevingen en uitdagingen die op je pad komen.

Ik voel me gezegend met een uitermate positief karakter en een zeer selectief geheugen ;-). Beproevingen en moeilijkheden vergeet ik vaak vrij snel en ik koester vooral alle mooie dingen om me heen. Tijdens een meditatiesessie vandaag besefte ik me in alle hevigheid hoe ongelooflijk bevoorrecht ik ben met alle dingen die ik heb meegemaakt maar vooral met alle prachtige mensen om me heen. Geluk wordt in mijn optiek voor een belangrijk deel bepaalt door de liefde die je ervaart van andere mensen. Natuurlijk zijn er enorme uitdagingen in mijn leven. Er zijn belangrijke zaken die beter geregeld moeten worden, die teveel onzekerheid opleveren. Daar werk ik hard aan. Maar als ik kijk naar wat ik allemaal heb, dan word ik heel erg warm, ongelooflijk blij en voel ik me intens gelukkig.

Jaap heeft me weer eens op een prachtige manier de spiegel voorgehouden. Ik omarm mijn uitdagingen, dans er de (Mexicaanse)tango mee en richt me op de mooie, inspirerende en liefdevolle mensen om me heen. Het leven mooi maken in plaats van wachten tot het mooi wordt.

Dit bericht is geplaatst in Belevenissen, Blog. Bookmark de permalink.

3 Reacties op Geluk

 1. Connie en Lout van Veenendaal schreef:

  Geweldig Coen , bedankt !

 2. Ans Cornelissen schreef:

  Heel mooi gezegd Coen!!!!

 3. Jaap Bressers schreef:

  Hoi Coen,

  Het genoegen was geheel wederzijds en een eer om jouw een kleine spiegel voor te mogen houden. Het leven zit vol kansen en vind het fantastisch om te zien hoe jij er vele benut. Jij maakt het verschil. Een wijs man zei mij ooit: “We krijgen allemaal te maken met dalen in ons leven, soms heftig en soms zwaar. Maar als we kijken wat ze ons te zeggen hebben, dan blijkt de grond daar toch erg vruchtbaar”. 😉

  Geniet van je leven en ik hoop dat onze paden elkaar nog eens mogen kruisen.

  met vrolijke groeten,

  Jaap Bressers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *