Overwinning

Nog 51 dagen en dan staan we weer onder aan de Alpe d’Huez voor weer een memorabele titanenstrijd. Alleen deze strijd verschilt in veel opzichten van de gebruikelijke strijd die we zo vaak aan ons voorbij zien trekken. Overwinning en nederlaag krijgen een hele andere lading en ons aller motto ‘Opgeven is geen optie’ krijgt ook een geheel andere betekenis.

Op 3 juni gaat het niet om wie de snelste is of om wie de meeste keren de Alpe bedwingt. Het gaat hier niet om het eigen ego maar om de betekenis die je hebt voor anderen. Deze dag staat in het teken van iedereen die knokt voor een leven met kanker, of ter nagedachtenis aan diegenen die overleden zijn.

Ik denk elke dag aan al die mensen die zo dapper strijden. Gezegend met een gezond lichaam, realiseer ik me elke dag weer hoe verschrikkelijk bevoorrecht ik ben. Maar ik realiseer me ook dat ik dankzij Alpe d’HuZes veel mensen heb leren kennen die me geleerd hebben hoe je met tegenslag omgaat.
Als je wind mee hebt is het soms lastig om je te realiseren hoe anders het voelt als je je fiets draait om tegen de storm in te ploeteren.

Vorig jaar in Frankrijk maakten we allemaal kennis met onze Brabantse ‘varkensboer’ Herman Houweling. Herman maakte op het podium in de grote tent duidelijk hoe je Goed, Gelukkig en Gezond leeft met kanker. Door zichzelf te zijn, met zijn aanstekelijke lach, met zijn bruisende enthousiasme en zijn ongelooflijke optimisme. Hij reed twee keer naar boven op 4 juni en zou natuurlijk in 2010 terugkomen om het ook een keer zes maal te doen op één dag. En dat voor iemand die maanden daarvoor te horen had gekregen dat er geen behandeling meer mogelijk was!

Herman leefde voor zijn gezin, voor zijn geliefde varkenssector en omdat hij van het leven hield. Het was een genot met Herman in één kamer te zijn, want het leven spatte ervan af. De ziekte kreeg hem niet klein, want zijn wil om te leven was allesoverheersend. In een paar maanden maakte hij op een enorme groep mensen een onuitwisbare indruk. Zijn initiatief om de varkenssector in een positief daglicht te zetten, krijgt navolging door drie teams van BIG Challenge. Zijn gezin fietst voor hem en voor al die andere strijdenden de Alpe d’Huez op.

Toen Herman op 18 januari overleed was dat nadat hij alles en meer had gegeven voor een prachtig leven. Opgeven deed hij nooit en tijdens ons laatste bezoek vroeg hij ons de strijd voort te willen zetten.

Voor Herman en voor al die andere prachtige mensen die we meenemen op onze bagagedrager, gaan we omhoog en zetten we hun strijd voort zodat het geen nederlaag is maar uiteindelijk de ultieme overwinning.

Dit bericht is geplaatst in Belevenissen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *