Angst

Op 11.575 meter boven het aardoppervlak vastgegespt in een vliegtuigstoel, heb ik regelmatig genoeg rust om mijn gedachten op een rijtje te zetten. Onderweg naar de States dwalen mijn gedachten als flarden door mijn hoofd. Het woord angst blijft terugkomen.

‘Our deepest fear is not that we are inadequete,
Our deepset fear is that we are powerful beyond measure.’

Marianne Williamson beschreef het zo ondubbelzinnig duidelijk in haar prachtige gedicht ‘Deepest Fear’. Waarom is het toch zo verschrikkelijk lastig om onze angst om groots te zijn, om datgene te doen waar we voor op aarde zijn, ook daadwerkelijk te doen?

‘And as we are liberated from our fear, our precense automatically liberates others.’

Angst voor het onbekende, angst voor de reactie van anderen? Mijn zwager Eltjo gaf nog een prachtig voorbeeld van handelen vanuit angst en behoudendheid tijdens zijn promotie afgelopen maandag. Nowbody ever got fired for choosing IBM’. Het kiezen voor het bekende, ook al zou iets gewaagders veel beter zijn. Niet dat IBM slecht is, maar daarvoor kiezen vanuit de defensieve angstgedachte doet ook IBM geen recht.

In al mijn omzwervingen in Europa en de USA merk ik dat vrijwel iedereen veel bewondering en respect heeft voor onze innovatieve, gewaagde, visionaire en baanbrekende aanpak met de Discovery Network. De droom om kanker binnen 10 jaar (nog 8,5 jaar te gaan red.) oogst alom bewondering en iedereen staat er achter. Tot het op actie aankomt en het risico’s inhoudt om ook echt achter deze aanpak te gaan staan. Dan blijken ineens weer de angst voor het onbekende, de angst voor het risico van mislukken en allerlei andere angsten omhoog te borrelen. Het gevolg is dat echte ondersteuning met geld en middelen, het echt mee ‘ondernemen’ veel lastiger is dan positief reageren en zeggen dat je het een prachtig idee vindt.

Ik las net het indrukwekkende magazine over de laatste maanden van het leven van Josephine van Hees. Haar broer Laurens heeft een prachtige compilatie gemaakt van de brieven, blogs en verhalen van Phine. Phine kende geen angst meer. Na de dood een aantal keer diep in de ogen gekeken te hebben, besefte ze zich meer dan wie ook hoe onbenullig het is om je te laten leiden door je angsten. Laat je inspiratie, je dromen en je kracht je drijfveer zijn. Bevrijdt van zelfs de angst voor de dood, besefte ze dat ze zelf haar eigen goeroe was. Met tranen in mijn ogen las ik weer wat een geweldig persoon ze was voor zichzelf maar zeker ook voor haar omgeving.

‘And as we let our own light shine, we unconciously give others permission to do the same.’

Na Alpe d’HuZes 2011 waar Phine met 3 beklimmingen op de Alpe liet zien dat ongeneeslijk ziek zijn je niet kan belemmeren in het najagen van je dromen, heeft ze met hart en ziel meegewerkt aan het opzetten van de eerste projectplannen voor wat nu de Discovery Network is. Ze wist gelijk dat dit geweldig was en het was voor haar een gemakkelijk besluit om haar uiterst kostbare tijd aan dit prachtige doel te besteden. Prachtige gesprekken hebben we gevoerd om het e.e.a. van de grond te krijgen. Wat een energie, wat een lef! Het besef bij haar dat ze niet zou kunnen zien hoe het vorm zou krijgen toen ze geconfronteerd werd met ernstige complicaties, was vreselijk. Ze was niet bang voor de dood, maar had nog zoveel om voor te leven.

Ik merk deze zeer krachtige, angstvrije manier van leven veel vaker bij mensen die geconfronteerd zijn met kanker. Peter geeft ook altijd aan dat het stellen van prioriteiten erg gemakkelijk werd na de diagnose kanker. Maar zoals hij ook regelmatig aangeeft, is het jammer dat je daar eerst kanker voor moet krijgen.

Ik leer elke dag van mensen zoals Peter en Phine. Ik laat me inspireren door hun focus, gedrevenheid en liefde voor het leven. Die liefde gaat ons in staat stellen kanker schaakmat te zetten. In dat kader is het geweldig om te merken dat er enorme stappen gezet worden binnen de Discovery Network. Er borrelt en bruist van alles. Ook deze week gaan we weer prachtige nieuwe stappen zetten. De vaart zit er in en steeds meer wetenschappers gooien de angst van zich af en laten zich leiden door een liefde voor de onmogelijke droom. Als we bang zijn om het niet te halen, hebben we al gefaald. Als we gaan voor het ultieme resultaat, is elke stap een overwinning.

‘Your playing small does not serve the world, There is nothing enlightened about shrinking so that other people won’t feel insecure around you. We are all meant to shine, as children do.’

Een leven zonder angst is veel gemakkelijker. Je kunt gaan waar je wilt en doen wat je hart je ingeeft. Zoals een kind niet hoeft na te denken. Het levert ook veel meer op, maar dan moet je wel eerst het lef hebben je angsten overboord te zetten. Met het lef van Phine ga ik met vallen en opstaan door, om samen met een geweldige groep mensen de grote dromen waar te maken.

Dit bericht is geplaatst in Belevenissen. Bookmark de permalink.

6 Reacties op Angst

 1. Laila Willems schreef:

  Beste Coen,
  Inspirerende blog, raakt me tot op het bot en ontplof bijna van energie.
  Herken de opmerking bovenstaand van Maikel van Benthem…#stuiterbal als het om de Alpe d’Huzes gaat….en met name alles wat ik tot op de dag van vandaag daarvan mag leren. Belangrijkste thema lijkt tot nu toe voor mij het hebben van vertrouwen, in het leven, in mezelf, en zelfs in het universum.
  Al mijn trainingen en avonturen afgelopen jaar waren een ware metafoor voor alles dat zich in mijn leven afspeelde, Ongelooflijk al die paralellen….Probeerde (angsvallig) te trainen met strakke, heftige trainingsschema’s om mijn doel te bereiken, ik bestond in de angst “het” niet te halen…heb mezelf uitgeput met het vinden van (schijnbare) controle. Dacht op een zeker moment dat ik in de “crash-zone” was belandt. Maar zoals jij mij al zei op de Alpe….die bestaat niet. 🙂 Het blijkt de mooiste en leerzaamste zone.
  Het heeft me volledig teruggeworpen op mezelf, , heb uiteindelijk, omdat niets anders mij restte, alle schijnbare controle uitgezet, meters, adviezen, en zelfs kennis……
  Ben alles aangegaan vanuit mezelf, vanuit rust en vertrouwen.
  Wat het mij gebracht heeft kan ik nog niet goed omschrijven, maar het is zo mooi en zo fijn, dat ik er wel om kan huilen…van dankbaarheid natuurlijk 🙂
  Voel balans, rust, vertrouwen en zoveel meer…

  Ben nog lang niet klaar, ben net begonnen. #AD6
  Veel liefs en dankjewel
  Laila Willems.

 2. Maarten schreef:

  Xxx
  Omdat woorden weer te korts schieten

 3. Mark Verhees schreef:

  Beste Coen,
  Prachtig beschreven. Mijn complimenten, ik voel helemaal met je mee in je verhaal.

  Voor alle anderen (in ieder geval Maikel): ik organiseer samen met Coen een prachtig seminar! Zie http://www.voorpositiviteit.nl/seminar

  Dat is een prachtige aanrader. Ik heb er zelf bijzondere stappen voorbij mijn angsten door kunnen zetten.

  Vrolijke groet,
  Mark

 4. Groeien&Bloeien schreef:

  “Een leven zonder angst is veel gemakkelijker. Je kunt gaan waar je wilt en doen wat je hart je ingeeft. Zoals een kind niet hoeft na te denken. Het levert ook veel meer op, maar dan moet je wel eerst het lef hebben je angsten overboord te zetten.”

  Coen,
  Ik heb vandaag wederom gemerkt hoe waar deze woorden zijn. In mijn probeersel een duurzame wereld te creëren met behulp van Mi en onderwijs mooie gesprekken gevoerd om die droom waar te maken. Voor onze kinderen en voor hun kinderen. Zonder duurzaamheid is er wellicht geen morgen meer. Mijn dromen krijgen steeds meer een vaste vorm en uitdaging. Grensverleggend leven is voor mij een leidraad. De angst durf ik overboord te gooien. Ik spring in het diepe, want ook hier is opgeven geen optie. Ga je er alles over vertellen op de Limburgse hei begin augustus!

  Groet vanuit Kerkrade!

 5. Maikel van benthem schreef:

  Coen,

  Wederom inspirerend. Ken je pas sinds deze alpe d’huzes(was ook de 1e keer dit jaar). Coen kan men jou ook inhuren voor bijeenkomsten? Jij hebt zoveel te brengen en ik zou ook graag anderen die inspiratie en energie willen laten voelen. Ze hadden me voor de alpe d’ huzes nog zo gewaarschuwd, pas op voor het virus. Nou ik ben besmet met het virus en het voelt heel goed. Mijn omgeving weet dat ik besmet ben het alpe d’huzes virus en ik wil ook graag anderen daar in meenemen, heb nu al de bijnaam stuiterbal op mijn werk, omdat ik met zoveel enthousiasme over alpe d’huzes vertel, dat mijn collega’s zich afvragen of ik er adhd door heb gekregen. Wat nu veel door mijn hoofd spookt is het verhaal van big challenge, hoe zij zich zijn gaan verbinden met alpe d’huzes. Ik werk in de wooncorporatiewereld en die heeft op dit moment nu ook niet echt een goede naam. Ook gezien de maatschappelijke functie die een wooncorporatie heeft jegens haar verzorgingsgebied, zou daar toch ook wat mogelijk moeten zijn dat zij zich ook gaan inspannen/ bezig houden met alpe d’ huzes. Misschien draaf ik door, maar door jou en de ervaringen en sfeer die ik geproefd heb op de alpe, is niets doen ook geen optie. Ik wens jou en de mensen met jou veel succes om die droom van ons allen zo snel mogelijk te gaan realiseren.

  Sportieve groeten

  Maikel van benthem

 6. jacobine schreef:

  Grootse Coen,
  Tja, allemaal waar!!! en allemaal zo mooi! daar word ik stil van.Voor Phine en Peter maak ik dan ook diepe buigingen.Zo ook voor jou en velen die zich zo intens inzetten om het onmogelijke waar te maken!

  Zelf ken ik Angst maar al te goed in al zijn hoedanigheden…niet voor de dood,maar juist voor het leven.En dat was mn grootste crisis…wat ben ik boos geworden op mezelf!kanker overleefd en dan angst voor het leven krijgen…hoe haalde ik dat in mijn hoofd….
  En ook die angst kan overwonnen worden .is overwonnen!Misschien is het wel dezelfde angst…

  Ik volg André Kuipers in de ruimte;daar wordt veel onderzoek gedaan naar oa de menselijke fysiologie….en daar zouden weleens grote oplossingen te vinden zijn.
  Dat groots denken en dromen is het begin van Understanding Life!

  Wens jou alle Goeds,Groots en Stralends toe!
  Buiging!
  Jacobine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *