Discovery Network update

Het is alweer een tijdje geleden dat ik verslag heb gedaan van de voortgang van de Discovery Network. De voortgang heeft allerminst stilgestaan. De klok tikt onbarmhartig door op de website van Inspire2Live, dus voortgang is essentieel, we hebben per slot van rekening nog ca. 8,5 jaar voor kanker onder controle moet zijn.

De wetenschap
Op het vlak van de wetenschap zijn flinke stappen gezet. Het concept van de Discovery Network zoals bedacht in Cambridge (oktober 2011) en verder uitgewerkt in Parijs (februari 2012) wordt momenteel stevig getest. In 2011 was er alleen nog de mogelijkheid om darmweefsel om te zetten in organoids (kleine klompjes gereproduceerd orgaanweefsel met alle oorspronkelijke kenmerken van dat weefsel). Voor de voortgang is het cruciaal dat er ook andere weefsels volgen en dat verder onderzocht wordt wat de waarde van deze organoids is. In het gunstigste geval kun je allerlei medicijnen uittesten buiten het lichaam van een patiënt, waarna je een perfect beeld hebt wat bij deze patiënt gaat werken of niet. Het zou als het ware patiëntonderzoek betekenen maar dan uitgevoerd buiten de patiënt. Nu wordt nog veel van dat onderzoek gedaan op cellijnen of in muizen. Kortom, dit zou een belangrijke stap voorwaarts kunnen betekenen. Hans Clevers van het Hubrecht Instituut in Utrecht heeft inmiddels ook van prostaatweefsel een organoid gemaakt en werkt aan een aantal andere organen. Ook zijn er al proeven met medicijnen gedaan in Cambridge in Engeland en is Charles Sawyers in NY al aan de slag met het testen van de prostaatorganoids. Kortom, de wetenschappers laten er geen gras over groeien en zijn nog steeds waanzinnig enthousiast. Afgesproken was dat we na de zomer alle voortgang zouden bespreken tijdens een nieuwe bijeenkomst en dan ook een beslissing zouden nemen over hoe we dit kunnen doorvertalen naar onderzoek bij patiënten.

Funding
Uiteraard is voor al dit onderzoek en het organiseren van deze bijzondere bijeenkomsten ook geld nodig. Zoals ik al in vele blogs heb beschreven, reis ik stad en land af om partijen bereid te vinden om dit baanbrekende onderzoek te ondersteunen en te financieren. Tot nog toe lijkt iedereen bijzonder onder de indruk van hetgeen we met een dergelijke groep van topwetenschappers voor elkaar hebben gekregen, alleen de stap naar ook daadwerkelijk funden van het initiatief, dat blijft vooralsnog achterwege. Uiteraard is dat best een teleurstelling. Hoe logisch alle verklaringen ook zijn, kan het toch niet zo zijn dat deze fantastische ontwikkelingen geen doorgang kunnen vinden bij gebrek aan funding!
Samen met Alpe d’HuZes en KWF Kankerbestrijding hebben we een plan bedacht om de verschillende fondsen uit de betrokken landen samen de handen ineen te laten slaan om de financiering voor de eerste fase rond te krijgen. We vragen de nationale cancer foundations dus net als de wetenschappers samen te werken om dit geweldige initiatief verder te helpen. De tijd is echter beperkt want de datum van de volgende meeting was inmiddels al gezet op 14 en 15 september in Cold Spring Harbor NY.

De laatste 2 maanden is alles op alles gezet om de grote nationale foundations van Nederland, Engeland, Frankrijk en de USA achter dit plan te scharen. Wonder boven wonder hebben we nu de toezegging van 9 grote foundations (4 Europa en 5 USA) dat ze naar Cold Spring Harbor gaan komen en ze zijn zo enthousiast dat ze in principe ook hebben toegezegd het project te willen funden. Ze willen heel graag van de wetenschappers meer horen over hun ideeën. Het lijkt er dus sterk op dat we half september een fantastische meeting gaan hebben waar de wetenschappers hun plannen en voortgang kunnen melden en de foundations hun steun gaan toezeggen zodat we de komende jaren volle kracht vooruit kunnen met dit waanzinnige plan! Dat is wel reden voor een feestje! De eerste stap zal na september zijn om 5 klinische programma’s te starten rondom de 5 grootste killers; borst-, long-, darm-, prostaat- en alvleesklierkanker. We zijn ongelooflijk enthousiast over het feit dat ook deze belangrijke stappen weer gezet zijn en we nu door kunnen met het verder uitrollen van het Discovery Network project. Er moet nog heel veel gebeuren maar elke stap die gezet wordt, brengt ons dichterbij het zo belangrijke moment dat we die behandelingen vinden die de kanker schaakmat zetten.

De komende dagen zijn Peter en ik in Montreal waar het World Cancer Congress gehouden wordt. We zullen daar weer vele contacten leggen met partners in deze strijd. Ook na half september gaan we namelijk door met het bouwen van netwerken en het stimuleren van de samenwerking tussen alle belanghebbenden; patiënten, wetenschappers, artsen en funders.

Wordt vervolgd

Coen

Dit bericht is geplaatst in Belevenissen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *