Discovery Network meeting Cold Spring Harbor (Deel I)

Dit weekend hadden we een historische 3e bijeenkomst van de Discovery Network in Cold Spring Harbor NY. Een wederom historische plek waar dagelijks op hoog niveau gewerkt wordt aan baanbrekend onderzoek op vele gebieden.

Dit weekend waren niet alleen de 10 wetenschappers (de groep wordt continu aangevuld met nieuwe top wetenschappers) maar tevens een groep van 9 funding organisaties uit zowel Europa als Amerika. Doel van deze sessie was om enerzijds de wetenschappers een beeld te laten schetsen van de vorderingen van het concept wat bijna een jaar geleden is gestart, en anderzijds een platform (Funding Network) te laten ontstaan van partijen die net als de wetenschappers de handen ineenslaan en in de geest van Alpe d’HuZes/Inspire2Live samenwerken in de driehoek van Wetenschappers/Artsen/Patiënten. De funders vertegenwoordigen immers (vaak) de patiënt dus een logische volgende stap in de mondiale samenwerking die ons de overwinning gaat brengen. De aanwezige partijen waren:

– Alpe d’HuZes
– KWF Kankerbestrijding
– Cancer Research UK
– ARC fondation Frankrijk
– Prostate Cancer Foundation USA
– National Cancer Institute USA
– Lustgarten Foundation USA
– CIRM USA
– Waxman Foundation USA

Zaterdag was weer adembenemend spectaculair. Een klein jaar geleden hebben 8 briljante artsen en wetenschappers een eerste stap gezet in het bedenken van een methode waarmee veel efficiënter en sneller gezocht kan worden naar effectieve therapieën. Dat idee is vervolgens heel snel uitgewerkt en omgezet in actie. Wat echter zelfs de stoutste verwachtingen van deze mensen te boven ging, is dat er nu al vorderingen gemaakt zijn die zelfs een half jaar geleden nog absoluut voor onmogelijk gehouden werden. De methodiek die door Hans Clevers in Utrecht ontdekt en ontwikkeld is om van orgaanstamcellen zowel gezond als tumorweefsel buiten het lichaam te kweken, blijkt veel beter te werken dan iemand ooit had durven dromen. Dit opent de deur om buiten het lichaam van de patiënt op echt weefsel duizenden experimenten te doen en daarmee te werken aan therapieën die met een veel grotere voorspelbaarheid het gewenste effect zullen hebben. Het klinkt allemaal simpel maar de wetenschap die hier achter zit, is verschrikkelijk complex. Niemand heeft dit ooit voor elkaar gekregen en tot voor kort werd het dan ook als een utopie gezien dat dit zou kunnen. Nu wordt dit toegepast en verder ontwikkeld in verschillende laboratoria van de Discovery Network leden en uiteraard zo snel mogelijk overal ter wereld. Charles Sawyers uit New York die tot voor kort vrijwel geen tools had om buiten de patiënt effectief zaken te testen, werkt nu al met deze organoids en hij stond echt te stuiteren. Charles leidt het prostaatkanker programma van de Discovery Network en kan nu dus heel snel meters maken. Hij vertelde wat er mogelijk is en hij kon het zelf nog niet echt geloven, prachtig om te zien en kippenvel om deze mastodonten van het kankeronderzoek zo enthousiast te zien. Het geeft zo een verschrikkelijk diep gevoel van dankbaarheid dat we met onze eigen ogen getuige zijn van de broodnodige progressie die miljoenen patiënten zo keihard nodig hebben. We zijn er uiteraard nog lang niet, maar elke stap brengt ons dichter bij het doel en dan is het heerlijk om te zien dat er op sommige trajecten flinke wind in de rug is zodat en wat sneller getrapt kan worden.

Het enthousiasme van Hans Clevers en Charles Sawyers werd uiteraard ook opgepikt door de andere aanwezigen. Iedereen zat met kippenvel te luisteren en de discussies onderling versterkte het gevoel alleen nog maar. Ook de aanwezige funders waren diep geraakt door de visie en doortastendheid van deze magische groep. Dit is allemaal zo nieuw, zo vers van de pers dat de buitenwereld hier nog niet van op de hoogte is. Dat gaat natuurlijk snel gebeuren want een belangrijk onderdeel van ons programma is het delen van resultaten zodat ook anderen daar maximaal gebruik van kunnen maken. Maar je kunt niet anders voelen dan dat je toch een beetje een uitverkorene bent die bij de première van een geweldige film aanwezig mag zijn. De zaterdagavond was dan ook de tijd om informeel verder uit te wisselen tussen alle aanwezigen. Het is zo gaaf dat je bijna niet durft te geloven dat het echt is. Na een geweldige dag ging iedereen slapen met aan de ene kant het gevoel van de prachtige dag niet te willen loslaten en aan de andere kant de wetenschap dat een nieuwe dag weer nieuwe kansen brengt.

Wordt vervolgd

Dit bericht is geplaatst in Belevenissen. Bookmark de permalink.

2 Reacties op Discovery Network meeting Cold Spring Harbor (Deel I)

 1. Michel Rudolphie schreef:

  Toch goed om te noemen het feit dat de methodiek, zoals omschreven in deze blog, welke is ontwikkeld door Hans Clevers, gefinancierd is door KWF kankerbestrijding in 2009 door middel van de KWO prijs (Koningin Wilhelmina Onderzoeksprijs) bestaande uit een bedrag van 2 miljoen uitgereikt door de Koningin.

  Gaaf dat dit een volgende internationale stap kan krijgen.

 2. Mark Verhees schreef:

  Coen,

  Kippenvel!

  Wat gaaf dat deze stappen gezet worden. Ook ontzettend mooi hoe je het beschrijft. Het kan! Bedankt voor wat je doet en vooral wie je bent.

  Warme groet,
  Mark

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *