The Young Ones

In navolging van het eerste Understanding Life congres van januari 2011 met 70 topwetenschappers uit de gehele wereld, hebben we dit jaar gekozen voor een conferentie met de jongere generatie artsen en onderzoekers. The Young Ones. Van alle instituten hebben we gevraagd hun meest briljante jonge onderzoekers te sturen. Hiermee krijgen we een groep wetenschappers die nog niet ‘vast’ zitten in het huidige systeem en vrij en creatief kunnen denken over nieuwe wegen om het probleem kanker aan te pakken.

Dus woensdagavond stroomde het hotel vol met jonge mensen. Prachtig om tijdens het welkomsdiner gelijk al gepassioneerde discussies te zien ontstaan over de barrieres die alom ervaren worden en die werkelijke voortgang in de weg staan. Gelijk werd ook duidelijk dat iedereen de barrières herkent, maar ook een zekere acceptatie voor het gegeven dat het zo is. De conferentie zou in het teken staan van open discussie over hoe we klassieke obstakels kunnen slechten. Een prachtige uitdaging!

Donderdagochtend werd de conferentie geopend door Robert Dijkgraaf president van de KNAW en Frank Elderson directielid van DNB. Na de formele opening presenteerde elke deelnemer zichzelf in een 6 minuten presentatie volgens het pecha kucha format. Leuke en creatieve presentaties en mooi om te zien welke kern ieder kiest om zichzelf neer te zetten. Ambities en dromen werden gedeeld en de kop was eraf. De middag was vrijgemaakt voor werkgroepen. in groepen van 5 ging men aan de slag met 5 verschillende thema’s die betrekking hebben op barrières in het onderzoeksveld. Doel van deze werkgroepen is om vrijdagmiddag aan het eind van de conferentie een praktisch manifest te overhandigen waarin een rudimentaire aanpak staat om met de betreffende barrière om te gaan. Geen gemakkelijke opgave in de beperkte tijdsspanne!

Tijdens het diner op donderdagavond, sloeg de vlam in de pan. Alle eerste plannen werden gepresenteerd en bediscussieerd. Nu merkte je dat de mensen genoeg aan elkaar gesnuffeld hadden en de discussies die ontstonden waren prachtig. Niets en niemand werd gespaard en zeer constructief werd geschaafd aan de ideeën. Nu merkte je pas goed hoe gepassioneerd iedereen is, maar ook hoe diep sommige frustraties zitten over het gebrek aan samenwerking in de wetenschappelijke arena. De discussies gaven weer voldoende input voor de vrijdag om de plannen verder aan te scherpen.

Vrijdag ochtend gaven Wiro Niessen uit Rotterdam en Ashok Venkitaraman uit Cambridge ieder een prachtige uiteenzetting over nieuwe ontwikkelingen in de wetenschappelijke arena. Vooral het verhaal van Ashok was briljant, zowel qua inhoud, opbouw als manier van presenteren. Wat een natuurtalent en wat een verschrikkelijke mooie dingen doen ze daar in Cambridge. Ik heb nog lang nagepraat met hem en hij vertelde me dat hij ook met de regering van India bezig is om deze ontwikkelingen toe te passen in India. Op de site van Inspire2Live staat zeer binnenkort een link naar zijn presentatie. Absoluut de moeite van het bekijken waard. Wij hebben met hem afgesproken te kijken naar de link met de Discovery Network.

De werkgroepen waren inmiddels weer hard aan de slag om alle feedback te verwerken en de plannen scherper te maken en hier en daar nog ambitieuzer. Na de (werk)lunch (deze mensen stoppen niet om te eten, zonde van de tijd) werden opnieuw de inmiddels aangescherpte plannen gepresenteerd. Opnieuw prachtige discussies. Mooi ook om te zien dat vanuit verschillende invalshoeken toch duidelijk overlap zit in de aanpak. Iedereen lijkt te weten wat er moet gebeuren. Ik heb ze in mijn presentatie dan ook uitgedaagd niet op elkaar te wachten, maar zelf op te staan en datgene te gaan doen wat nodig is om het beoogde resultaat te behalen. Leiderschap vraagt offers en de bereidheid desnoods alleen op weg te gaan voor je dromen. Dat is eng, maar geeft uiteindelijk een geweldig gevoel. De analogie van Alpe d’HuZes werd heel erg duidelijk…

Na nog 1 ronde aanscherpingen werden aan het eind van de middag 5 manifesten aangeboden aan Peter. Trots, voldaan en behoorlijk gesloopt, nam iedereen afscheid van elkaar. Nieuwe netwerken zijn gebouwd, nieuwe leiders staan te popelen om op te staan. De uitdaging ligt er, de tools zijn aanwezig, de mogelijkheden zijn onbegrensd. Het gaat interessant zijn om te zien wie er werkelijk opstaan en de leiderschapsrol op zich nemen. Afgaande op de enorme gedrevenheid, de passie en bezieling die ik heb waargenomen de afgelopen dagen, twijfel ik er niet aan dat dit gaat gebeuren. Prachtige dagen met prachtige mensen. Wat een voorrecht om dit mee te maken.

Wordt vervolgd.

Dit bericht is geplaatst in Belevenissen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *