Rondje farmaceuten

Maandag 30 januari hadden we in Parijs een board meeting van Inspire2Live. Om 4 uur in de auto op weg naar Parijs. Toch altijd een beetje een vakantiegevoel zo vroeg opstaan ;-). De meeting was boeiend. Onze board members nemen hun taak zeer serieus en de discussies die gevoerd worden, voegen veel toe aan onze plannen. Juist omdat ze niet in de medisch-wetenschappelijke wereld rondlopen, stellen ze vragen die goed zijn en het overall verhaal aanscherpen.

Na een dag vergaderen waren we om 23.00 uur weer thuis en kon ik mijn spullen pakken voor mijn trip naar de VS. Gelukkig kon ik aan boord een beetje bijslapen want die korte nachten hakken er wel in.

Woensdagochtend had ik mijn eerste afspraak in Whitehouse NJ bij de Merck Foundation. Merck, de grote farmaceut heeft 20 jaar geleden een eigen foundation opgericht. De policy is dat alles wat door de foundation gesponsord wordt, geen voordeel mag opleveren voor Merck zelf. Dat is wel sterk en houdt de zaak zuiver. Het gesprek verliep grandioos. Ons verhaal wordt elke maand beter, zeker nu de Discovery Engine helemaal uitgewerkt is en in 2012 getest wordt. Merck was zeer geïnteresseerd om dat te ondersteunen en ook om vervolg projecten serieus te bekijken. Ze ziet samenwerking met ons als een logische stap aangezien het verhaal logisch is en we samenwerken met de besten in de wereld van kankeronderzoek. Naast deze inhoudelijke klik, was ze ook gegrepen door het verhaal van Alpe d’HuZes en de mega energie die daar vanuit gaat. Ze bood spontaan aan te willen onderzoeken of zij geen evenement in de VS kan opzetten. Peter en ik hebben wel eens naar Mount Washington gekeken, en zij kwam spontaan met die berg aanzetten… Toeval bestaat niet.
Een geweldige opening van deze trip en het kan al niet meer kapot.

’s-Middags naar Manhattan waar ik een diner afspraak had met Marvin en Victoria McMillen. Wat een geweldig stel. Deze mensen kennen iedereen in de wereld van politiek en business. Marvin is zelf chirurg en al vroeg betrokken bij stamcelonderzoek, toen dat nog echt in de kinderschoenen stond. Victoria is sterk betrokken geweest bij het slaan van de brug tussen oost en west in de jaren 80. Ze heeft de eerste gesprekken gevoerd met Gorbatchov nog voor de val van de muur. We hadden veel raakvlakken en onze Inspire2Live visie en Discovery Network aanpak werd met veel bewondering ontvangen. Een prachtige discussie ontspon zich en bruggen werden gebouwd. Deze mensen gaan ons introduceren bij hun netwerk. Zo werkt dat natuurlijk, stap voor stap bouwen aan je reputatie. Het was laat toen ik weer onderweg ging naar Hillsborough NJ en het kostte me enige moeite mijn ogen open te houden. Dat veranderde toen ik om 00.15 uur een lekke band kreeg toen ik net de snelweg afreed… Je vraagt om avontuur, dan kun je het krijgen ook. Dus langs de kant van de weg in het donker proberen te ontrafelen hoe deze huurauto in elkaar zit. Gelukkig heb ik het vaker gedaan dus 20 minuutjes later vervolgde ik mijn weg en was ik snel thuis.

Om 6.00 uur hadden we een Skype meeting tussen Palo Alto CA, NY, Boston en NL. De groep van Marty Tanenbaum is vanuit Palo Alto hard aan de weg aan het timmeren om patiënten te faciliteren in het delen van hun medische gegevens zodat wetenschappers daar gebruik van kunnen maken. Het activeren van patiënten is essentieel om het patroon van data exclusiviteit te doorbreken. De data wordt nu door instituten gezien als hun eigendom, terwijl het toch echt van de patiënt is. Marty maakt het mogelijk voor patienten om hun data aan te bieden voor gebruik. Dit initiatief sluit naadloos aan bij de Discovery Network, dus vandaar deze mondiale meeting. Wat een energie en gedrevenheid in de vroege ochtend.
Helaas was de eerste meeting van de donderdag uitgevallen i.v.m. ziekte. Aan het eind van de ochtend heb ik mijn auto omgewisseld op het vliegveld want rijden met een thuiskomertje is niet echt comfortabel, en heb ik Doug onze US fondsenwerver opgepikt op het station van Newark. Samen zijn we naar Princeton gereden voor lunch en een gesprek met het hoofd research van BMS, een van de grootste farmaceutische bedrijven in de wereld van kanker. Dit werd een meer dan boeiend en geanimeerd gesprek. Deze man werkt al 30 jaar in het oncologie veld en kent iedereen. Zelfs mijn oud collega’s van Pharmacia in Zweden, waar ik begin jaren 90 werkte kende hij allemaal. Zijn visie op hoe het nu gaat was natuurlijk gekleurd door zijn positie binnen BMS, maar hij was zeker ook bereid objectief te kijken naar hoe zaken beter kunnen. Onze aanpak, en met name de groep wetenschappers die erbij betrokken zijn, wekte zijn onverdeelde aandacht. De proof of concept fase waar we nu ingaan met de Discovery Engine zag hij als zeer waardevol. Nu kan het lab van Mike Stratton in Cambridge 3000 bestaande medicijnen testen op de tumoren die Hans Clevers aanlevert. Bij BMS hebben ze een bibliotheek van 150.000 moleculen waar je mee kunt testen. Hij gaf aan bereid te zijn deze bibliotheek ter beschikking te stellen aan de Discovery Network!! Ik kan moeilijk inschatten wat dit betekent, maar het klinkt geweldig en biedt een geweldige mogelijkheid om op zoek te gaan naar effectieve behandelingen. Ik neem dit aanbod mee naar Parijs. Verder mogelijkheden voor samenwerking zijn er en gaan we zeker exploreren.

Moe maar voldaan ging ik weer richting Hillsborough, mijn Amerikaanse thuis.
Vrijdag geen afspraken, behalve een ritje langs het huis van Bruce Springsteen om hem te vragen ambassadeur te worden van Inspire2Live. Helaas was hij niet thuis, dus heb ik de brief in de bus gedaan. Nu maar duimen dat hij het een positief gaat beantwoorden. Na het bezoek aan Rumson, op weg naar Newark airport voor mijn trip naar Parijs, waar we dit weekend weer met de Discovery Network groep bij elkaar zijn. Het wordt elke dag mooier en mooier. COOL!!

Wordt vervolgd

Dit bericht is geplaatst in Belevenissen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *