Mooie blog van Rob Kuijpers

Alpe d’HuZes | Ophef dus niet terecht?

Een paar korte berichtjes op Twitter, een paar losse reacties…. Dat was alles wat er in de sociale media over te lezen was….. De “beruchte”, maar o zo belangrijke, projecten van Inspire2Live zijn overgedragen aan KWF en gaan gewoon door. En een accountant heeft de uitgaven van Inspire2Live grondig onderzocht en heeft geen onrechtmatigheden gevonden. Geen onrechtmatigheden….. Geen graaigedrag….. Twee maal goed nieuws dus….

7-3-2014-22-40-42

Een half jaar geleden buitelde de vaderlandse pers over elkaar heen om te roepen dat er weer een graaier met het geld van de goedgevige Nederlanders vandoor zou zijn gegaan. Half Nederland had een mening op basis van een halve krantenkop in de Telegraaf en schroomde niet om deze mening op de sociale media te delen. Resultaat was een grote imagoschade voor AD6. En niet te vergeten voor de direct betrokkenen / beschuldigden… Om nog maar te zwijgen over de schade voor de patiënten….

Ik zat te wachten op de storm met reacties op dit goede nieuws van afgelopen week. Maar half Nederland gaf deze week niet thuis. Het bleef bij die paar tweets die ik op 1 hand kan tellen. Ook geen artikel in de Telegraaf of NRC. Niets….. Doodstil…..

Ik zal even uitleggen wat er gedaan is…. Een accountant heeft onderzoek gedaan naar de gelden die Inspire2Live heeft ontvangen van Alpe d’HuZes (via KWF). En dan vooral wat er met die gelden gedaan is. De verdachtmaking was dat Coen en kornuiten er met dat geld vandoor zouden zijn gegaan onder het mom van managementkosten. Maar het onderzoek wijst uit dat nagenoeg alle gelden verantwoord besteed zijn. Alleen is er 74.000 euro uitgegeven aan fondsenwerving die niet afgesproken was. Maar daar heeft KWF begrip voor. En de projecten die zijn geïnitieerd door Inspire2Live worden overgenomen door KWF. Ze dragen namelijk stuk voor stuk bij aan het doel dat alle AD6′ers voor ogen hebben….het moet en zal een chronische ziekte worden…

Het komt er dus gewoon op neer dat Coen van Veenendaal niets onreglementairs gedaan heeft. Het is en blijft niet handig wat er gebeurd is, dat staat als een paal boven water. Maar er zijn mooie dingen gebeurd met dat geld. Onderzoekers en wetenschappers over de hele wereld zijn meer bereid om onderzoeksresultaten met elkaar te delen. Geen concurrentiestrijd meer, geen achterhouding meer van belangrijke ontdekkingen….maar samenwerken om die ziekte de wereld uit te krijgen. Het project ‘Understanding Life’ heeft daarvoor gezorgd. Ik hoop dan ook vurig dat KWF ook dat project heeft overgenomen. Dat project gaat er namelijk voor zorgen dat mijn kids later dat ene telefoontje van de huisarts niet hoeven te ontvangen…

Het valt me wel op dat Alpe d’HuZes zelf ook geen mening heeft deze week, los van wat tweets waar verwezen wordt naar het persbericht van KWF. Een half jaar geleden is flink afstand genomen van Inspire2Live. Ik weet natuurlijk niet wat er nog allemaal meer gespeeld heeft, maar op basis van de informatie van deze week lijkt dat onterecht te zijn.

Ik zou denken dat dit goede nieuws de ultieme kans is om de opgelopen imagoschade weer een beetje uit te deuken. Het is namelijk helemaal niet waar wat half Nederland een half jaar geleden dacht en nu nog denkt, het is helemaal niet waar wat de Telegraaf schreef, het is helemaal niet waar wat Nieuwsuur toen op de buis slingerde. Maar het is stil…..doodstil….. Het mag dan een zaak zijn tussen KWF en Inspire2Live maar half Nederland ziet alles toch als één organisatie, namelijk Alpe d’HuZes! Dan mag je daar best een mening over hebben….

Kanker heb je samen, niet alleen…. Een mooie uitspraak tijdens wereld kanker dag. En kanker los je ook samen op, niet alleen…. Maar ik heb toch het idee dat er nu twee kampen zijn ontstaan. Twee kampen die beide hetzelfde mooie doel voor ogen hebben. ’Understanding Life’ had de onmogelijke opgave had om wetenschappers wereldwijd bij elkaar te brengen. Waarom lukt dat wel en lukt het niet om toe te geven dat er dingen niet handig zijn gelopen? Dat er dingen in de media gezegd zijn die niet helemaal terecht zijn. Dat er toch wat voorbarige reacties en beschuldigingen zijn gegeven en gedaan. Mopper nog één keer op elkaar, geef elkaar een hand en ga samen weer vol voor het ultieme doel! Ik ga er dit jaar weer met de volle overtuiging voor…. Ik geloof nog steeds in de goede bedoelingen van beide kampen!

Het is triest dat de ophef voor niets is geweest. Maar ik ben wel blij dat er nog 5.000 mensen geloven in dit doel en over 3 maanden toch weer die berg gaan trotseren. Samen gaan we ruim 10 miljoen ophalen. Maar dat hadden er 30 miljoen kunnen zijn….. Ben toch benieuwd hoeveel patiënten daar uiteindelijk de dupe van zullen zijn. Je zou die verslaggever van de Telegraaf maar zijn…..

Bronnen:

http://nos.nl/artikel/619235-inspire2live-hoeft-niet-te-betalen.html

http://www.kwf.nl/over-kwf/pages/Persbericht-KWF-neemt-studies-Inspire2Live-over.aspx

http://inspire2live.org/news/inspire2live-draagt-wetenschappelijke-projecten-over-aan-kwf-kankerbestrijding/”>

Dit bericht is geplaatst in Belevenissen. Bookmark de permalink.

1 Reactie op Mooie blog van Rob Kuijpers

  1. Michel schreef:

    Mooi artikel waarin ik het ongeloof deel dat diezelfde media die mensen en een organisatie hebben beschadigd door middel van ongenuanceerde beweringen er nu het zwijgen toe doen. Het blijkt nog steeds moeilijk om fouten te erkennen en die vervolgens recht te zetten. De kankerpatiënt is inderdaad de dupe, ik hoop dat de betreffende Telegraaf journalist dit ook leest en hier lessen uit trekt en in de toekomst beter onderzoek doet en nadenkt over mogelijke consequenties van zijn acties. Dat zou al een winst zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *